Pomieszczenie socjalne dla pracowników
- michauzuk77
Pomieszczenie socjalne dla pracowników
Zastanawiam się nad tematem modernizacji stołówki, a raczej pomieszczenia socjalnego. Chciałbym aby ono nie tylko wyglądało wyjątkowo nowocześnie, ale także aby pracownicy po przerwie wracały z nową energią do pracy. Podajcie mi proszę swoje pomysły i przemyślenia, jak najlepiej podejść do takiego tematu?
Ekspertem nie jestem wyznaję zasadę: nie wiem, to się wypowiem
- KokoszkaP23
Re: Pomieszczenie socjalne dla pracowników
Według mnie najważniejszym elementem doskonałej pracowniczej kuchni będzie dobry ekspres z pyszną kawusią. Czasami w robocie mam takie spadki energii, że pomimo najszczerszych chęci zwyczajnie odpływam. Wtedy jeśli nie mam swojej kawusi, muszę prosić Swoich kolegów, albo walczyć w pojedynkę z sennością. Według mnie wszystkie współczesne biura powinny być wyposażone w ekspresy do kawy i to powinno być po stronie pracodawcy. Dla niego to znikomy koszt, a pracownicy lepiej będą wykonywać swoją robotę w sytuacjach kryzysowego zmęczenia.
Omnia vincit amor et nos cedamus amori
Nie myślałeś o ozdobieniu jednej ze ścian specjalnym mchem. Jest to obecnie niezwykle popularne rozwiązanie, dzięki któremu wniesiesz wątkowego, naturalnego charakteru, do często surowego biura. Nie jest to oczywiście tania ozdoba, a dbać o niego poprzez nawilżanie trzeba regularnie. Niemniej jednak, pokój socjalny ozdobiony w ten sposób nabierze przytulnego charakteru.
Budowa domu, który nie ma fundamentów to jak rodzina, w której nie ma miłości.
Jeśli jesteśmy przy idealnym pomieszczeniu socjalnym, to szalenie polecam wydzielone miejsce gdzie można się porozciągać, zrobić kilka pompek, czy podciągnięć na drążku gimnastycznym. Godziny spędzone za biurkiem potrafią dać w kość, a my coraz mniej efektywnie pracujemy. Kilka szybkich ćwiczeń może wyjść tylko na zdrowie i poprawę efektywności pracy. Najważniejsze jest to, aby zachęcić pracowników do robienia takich ćwiczeń, że jest to zupełnie akceptowane w firmie i normalne zachowanie. Sam przez pewien czas chciałem zaproponować takie miejsce, ale jakoś nigdy nie było okazji, żeby wyjść z taką inicjatywą. Kilka karimat i drążek przymocowany do ściany to naprawdę niewiele, a sprawi, że praca w Twojej firmie będzie przyjemniejsza i efektywniejsza.
Jestem jak kot - zawsze spadam na cztery łapy
- ZosiaSamosia889
Jestem ogromną zwolenniczką rozmaitych udogodnień, które sprawiają, że dane miejsce jest przytulne. Skończmy w końcu z surową użytecznością. Bardziej domowy klimat takiego pomieszczenia sprawi, że lepiej pracownicy się będą regenerować w tak krótkiej przerwie od pracy. Kanapa plus pyszna kaweczka to doskonały pomysł. Żadną wymówką nie jest przecież wmawianie, że kawa to dodatkowe koszty. Na te 20 osób w biurze ile może pójść worków z kawą? Koszty będą naprawdę niewielkie, a ty nie będziesz wychodzić na dziada w firmie, który skąpi nawet na kawę do ekspresu.
To, czego boimy się najbardziej, jest z reguły tym, co właśnie powinniśmy zrobić.
- szymek_lewicki
Ja jestem wielbicielem minimalizmu, bez względu, czy to w domu, czy w firmie. Wystarczy, że jesteśmy przebodźcowani problemami w firmie podczas naszych zadań. Jak w psychiatryku – biel daje ukojenie. Oczywiście też bez przesady, bo może okazać się przytłaczająca. Istotna rada – uniknijmy stołówkowego ustawiania stołów, ponieważ wtedy izolujemy od siebie pracowników, kiedy przychodzi w jednym momencie więcej osób. Przy blatach polecam jednokolorowy lakobel – świetnie się czyści i wygląda naprawdę elegancko. Zgadzam się z poprzednikami, że kawusia w biurze to podstawa i już standard w normalnej firmie. Kupowana przez internet na pewno będzie w atrakcyjnej cenie. Oblicz ile wyniesie Cię zapas kawy. W kontekście zysków jakie to przyniesie koszt kawy i ekspresu jest znikomy. Dla niektórych sama kawa to nie wszystko – może warto zaopatrzyć się w porcję jerby albo instrukcję przyrządzania czaju w czajdanku?
Kto szuka, ten najczęściej coś znajduje, niestety czasem zgoła nie to, czego mu potrzeba.
A myśleliście o kupnie fajnych roślinek do waszego biura? Może jakieś monstery, które są niezwykle efektowne w każdym biurze. Duże ozdobne liście robią naprawdę wrażenie. W marketach można kupić takie już od 15 złotych. Fajne roślinki mające ponad 10 listków to naprawdę dobra cena. Niewielkim kosztem możesz fajnie przyozdobić pomieszczenie w którym odpoczywamy od ciężkiej pracy i raczymy się posiłkiem. To w połączeniu z ekspresem do kawy naprawdę to recepta na świetne pomieszczenie socjalne.
Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co Ci się trafi.