Cześć!
W tym roku przygotowujemy się do budowy naszego domu. Pierwsze prace na budowie już są czynione, nie ma u nas większych mrozów, więc nie mamy z tym problemu, a wiem, że im wcześniej, tym lepiej zacząć.
Wraz z żoną wciąż zastanawiamy się nad tym, jakie ogrzewanie wybrać. Chodzi głównie o wygodę, koszt położenia takiego ogrzewania i późniejszego go utrzymania. Mam nadzieję, że nie tylko ja stoję przed takim wyborem i ktoś tu już wcześniej spotkał się z tymi dwoma możliwościami ogrzewania.
Jakieś plusy, minusy? Konkretne informacje potrzebne, by dobrze zorientować się w temacie?
Ogrzewanie gazowe czy elektryczne?
Ogrzewanie gazowe czy elektryczne?
Jestem jak kot - zawsze spadam na cztery łapy
- Bulmowski.Grzegorz
Re: Ogrzewanie gazowe czy elektryczne?
Hmm, wszystko w dużej mierze zależy od tego, jak widzisz swoje finanse. Jeśli tutaj nie ma większego problemu to ja stawiałbym na ogrzewanie elektryczne - według mnie jest mniej awaryjne i bardziej się "opłaca" na dłuższą metę. Ale mówię to tylko z perspektywy osoby, która miała do czynienia z dwiema wersjami ogrzewania. Przez pewien czas pieniędzy nie brakowało i wydawać by się mogło, że ogrzewanie elektryczne jest super, no ale później przyszedł gorszy czas i nie było już tak kolorowo Także mówię, wszystko zależy od funduszy.
To, co mówię jest najważniejsze!
- rude_dude234
A może węgiel? U nas się dobrze sprawdza, jest tani i nie mamy problemu z pieniędzmi...
"Szczęście to jedyna wartość, która się mnoży, jeśli się ją dzieli"
O nieeee, w węgiel nigdy się nie wpakuję. Nie dość, że trzeba pilnować, by na wieczór była ciepła woda to jeszcze nosić ten węgiel, wszystko się brudzi. A na starość? Nie wyobrażam sobie nosić ciężkich wiader czy koszy węgla i czekać, aż mi się wszystko rozpali. Jeśli chcę mieć ciepłą wodę - odkręcam ciepłą wodę. Chcę mieć ciepło w domu? Ustawiam ogrzewanie. Węglowi mówię nie
- rude_dude234
O widzisz, a u nas sprawdza się naprawdę dobrze, nie ma takiego syfu, jak myślałam kiedyś, że będzie. Z tym akurat nie mam problemu. A noszenie... no cóż, to prawda, ktoś musi to robić.
"Szczęście to jedyna wartość, która się mnoży, jeśli się ją dzieli"
No dobra, ja mogę się wypowiedzieć, jeśli chodzi o oba ogrzewania, bo ja wybrałam gazowe, a moja siostra elektryczne, więc jakieś doświadczenie w tym wszystkim mam
Ogrzewanie gazowe ma takie plusy, że nie ma częstych przerw w dostawie gazu - a w dostawie prądu czasami zdarzają się przestoje (zwłaszcza w małych miejscowościach). Czasami u nas było tak, że ja miałam normalnie ogrzewany dom, a siostra marzła i dzwoniła, czy może przyjechać (skrajna sytuacja mogłoby się wydawać, ale się zdarzyła ).
No i tutaj zasadnicza różnica jest w koszcie takiego ogrzewania, gazowe wychodzi w skali roku praktycznie o połowę taniej, niż elektryczne. Nie ma się co dziwić, prąd kosztuje więcej, niż gaz. Więc jeśli ktoś zdecyduje się na takie rozwiązanie musi mieć sporo pieniążków.
Ogrzewanie gazowe ma takie plusy, że nie ma częstych przerw w dostawie gazu - a w dostawie prądu czasami zdarzają się przestoje (zwłaszcza w małych miejscowościach). Czasami u nas było tak, że ja miałam normalnie ogrzewany dom, a siostra marzła i dzwoniła, czy może przyjechać (skrajna sytuacja mogłoby się wydawać, ale się zdarzyła ).
No i tutaj zasadnicza różnica jest w koszcie takiego ogrzewania, gazowe wychodzi w skali roku praktycznie o połowę taniej, niż elektryczne. Nie ma się co dziwić, prąd kosztuje więcej, niż gaz. Więc jeśli ktoś zdecyduje się na takie rozwiązanie musi mieć sporo pieniążków.
"Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno."
No w sumie z tego, co widzę, większość mimo wszystko wybiera właśnie ogrzewanie gazowe. Ze względu na koszty ogrzewania... Muszę się nad tym zastanowić, bo przeżyć za wypłaty też jakoś trzeba. Elektryczne kusi - za łatwo dostępność, ale te ceny... Jeszcze mówi się, że cena prądu ma iść w górę. To już w ogóle
- Bulmowski.Grzegorz
Jeśli chodzi o ogrzewanie elektryczne to z powodzeniem można też zastanowić się nad pompą gruntową, ona całkiem efektywnie działa i wykorzystuje energię a i w sumie, z tego, co się orientowałem koszt ogrzewania przez nią nie jest taki wysoki. Ale to byś musiał się bardziej zorientować w temacie, bo to tak tylko na szybko czytałem.
To, co mówię jest najważniejsze!
Chyba czytaliśmy ten sam poradnik Widziałem info o takiej pompie, ale teraz zastanawiam się ile trzeba byłoby wydać pieniędzy na sam start, na zakup tej pompy i rozłożenie wszystkich instalacji, które są mi potrzebne.
No przy ogrzewaniu gazowym masz taki plus, że nie musisz stać i pilnować "czy działa" "czy się wyłączyło" i inne. Ustawiasz, kiedy ma się włączyć, w jakich dniach, o jakiej porze, czy w weekendy ma grzać częściej, czy ma grzać przed przyjściem domowników z pracy/szkoły. Według mnie to naprawdę fajne rozwiązanie. Zwłaszcza dla osób, które cenią sobie wygodę.
"Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno."
Dzięki za wszystkie uwagi, na pewno się z nimi zapoznam i coś wybierzemy