Witam,
już od dłuższego czasu przymierzam się do kredytu i budowy domu. Interesuje mnie ok. 100m2 (mniej nie chcę, więcej nie potrzebuje). Czy ktoś z Was budował się na podobną skalę? Jak wyglądały wydatki (działkę już mam, chodzi mi tylko o koszt materiałów + robocizna). Z tego co słyszałem, trzeba się nastawiać na 300 tys.
Ile kosztuje budowa domu 100m2
- martaasta09
Ile kosztuje budowa domu 100m2
Porażka jest po prostu okazją, by spróbować ponownie, tym razem bardziej przemyślanie.
- michauzuk77
Re: Ile kosztuje budowa domu 100m2
Ceny lecą niemiłosiernie w górę, ja się budowałem w 2016 i było dużo taniej. Ale to chyba normalne, bo ceny lecą w górę już od lat, a nie tylko ostatnio przez Covid ale ostatnie 2-3 lata to naprawdę dramat. W 2016 r. wybudowałem 140m2, a dzisiaj za takie same pieniądze zrobiłbym max 100m
Ekspertem nie jestem wyznaję zasadę: nie wiem, to się wypowiem
W 2016 roku wybudowałeś dom 140m2 za 300k? Coś mi się nie chce wierzyć
Życia nie należy brać zawsze tak śmiertelnie poważnie, inaczej nie jest godne tego, aby je przeżyć.
- Bartosz_07
To coś dziwnego? Mam masę znajomych, którzy budowali ponad 100m2 i wychodziło im 350-400 tys. Ceny naprawdę lecą w górę, rocznie o 6-9%, a nawet 5% przy 300k to przecież 15k to duże pieniądze, zwłaszcza że teraz mamy 2021
"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
- ZosiaSamosia889
Cześć!
Te 300k to chyba razem z działką powinno wychodzić, a Ty działkę już masz Ogólnie, to domy (100m2) można budować nawet za 250k zależy ile masz w sobie cierpliwości i czy masz gdzie przeczekać okres prac Ja np. nie miałam, gdzie przeczekać, więc dom po prostu kupiłam
Te 300k to chyba razem z działką powinno wychodzić, a Ty działkę już masz Ogólnie, to domy (100m2) można budować nawet za 250k zależy ile masz w sobie cierpliwości i czy masz gdzie przeczekać okres prac Ja np. nie miałam, gdzie przeczekać, więc dom po prostu kupiłam
To, czego boimy się najbardziej, jest z reguły tym, co właśnie powinniśmy zrobić.
- guzik_ilona
Ej serio, kupienie gotowca jest droższe, ale komfort jest nieporównywalnie większy. Ceny też nie są jakieś tragiczne Domy na sprzedaż na Śląsku można wyhaczyć w dobrej cenie i nie trzeba się męczyć z pozwoleniami, budowlańcami i opóźnieniami. Serio polecam!
Uwielbiam koty.
Hola!
Chłop pyta o koszty budowy domu, a wy już mu polecacie kupić gotowca XD Jeśli o mnie chodzi, to uważam, że jeśli serio chcesz budować, to powinieneś zacząć jak najszybciej, bo ktoś już tu słusznie zauważył, że ceny lecą w górę (ale nie tylko budowy, ale też gotowców!) Także tak:
1. Zmieścisz się w 300k - zwłaszcza, że masz już działkę, wiec tak naprawdę możesz szaleć.
2. Kupienie domu też jest spoko rozwiązaniem, ale no proszę was, własne to własne
Chłop pyta o koszty budowy domu, a wy już mu polecacie kupić gotowca XD Jeśli o mnie chodzi, to uważam, że jeśli serio chcesz budować, to powinieneś zacząć jak najszybciej, bo ktoś już tu słusznie zauważył, że ceny lecą w górę (ale nie tylko budowy, ale też gotowców!) Także tak:
1. Zmieścisz się w 300k - zwłaszcza, że masz już działkę, wiec tak naprawdę możesz szaleć.
2. Kupienie domu też jest spoko rozwiązaniem, ale no proszę was, własne to własne
Budowa mostów to najlepszy pretekst do tego, aby nie próbować zasypywać dzielących ludzi przepaści.
Ale mówimy tutaj tylko i wyłącznie o stanie deweloperskim, co nie? Bo w sumie nikt tego nie powiedział, ale po co mielibyśmy mówić o innym stanie. Już w 2020 trzeba było się liczyć z ok. 300k za 100m2, nie wiem czy ceny zdążyły już pójść w górę znacząco, ale wnioskuję że tak. Wiecie - granice pozamykane przez covid i serio trudno czasami z dostawami. Ceny lecą przez to w górę, a to przecież nie wszystko. Masa nowych podatków też robi swoje.
"Miłość kpi sobie z rozsądku. I w tym jej urok i piękno."
Cześć!
Ja też z mężem miałam się budować, ale ostatecznie znaleźliśmy bardzo fajną ofertę w okolicy i kupiliśmy domek (ok. 140m2). Cena jak na życzenie Nie piszę, żeby się wychwalać, ale żeby zasugerować, ze czasami trafi się taka okazja, że aż żal nie skorzystać!
Ja też z mężem miałam się budować, ale ostatecznie znaleźliśmy bardzo fajną ofertę w okolicy i kupiliśmy domek (ok. 140m2). Cena jak na życzenie Nie piszę, żeby się wychwalać, ale żeby zasugerować, ze czasami trafi się taka okazja, że aż żal nie skorzystać!