Cześć wszystkim!
Jak w temacie: czy uważacie, że obecnie, kiedy można znaleźć naprawdę dobre oferty, jest jeszcze sens budować od podstaw. Dodam, że zależy mi na Małopolsce i nie mam własnej działki. Koszty w takim wypadku wcale nie będą niższe niż w przypadku kupna gotowca. Mieliście kiedyś podobne rozterki? Co zrobiliście? Będę wdzięczna za każdą wskazówkę!
Czy budowa domu od podstaw ma jeszcze sens?
Czy budowa domu od podstaw ma jeszcze sens?
Życia nie należy brać zawsze tak śmiertelnie poważnie, inaczej nie jest godne tego, aby je przeżyć.
- Bulmowski.Grzegorz
Re: Czy budowa domu od podstaw ma jeszcze sens?
Wiesz, tak naprawdę wszystko zależy do Ciebie. W końcu kiedy zaczynasz od zera, to masz wpływ na wszystko i urządzasz wedle własnego upodobania. Od siebie dodam, że kiedy w końcu wprowadziłem się do własnego domu, to miałem takie poczucie świeżości i komfortu, którego nie czułem mieszkając w kupionym mieszkaniu. Może jestem pod tym względem wyjątkiem, a może każdy tak ma, że jak coś jest własne od samego początku, to się to traktuje zupełnie inaczej.
To, co mówię jest najważniejsze!
Cześć!
Świadomość, że jest się pierwszym właścicielem to na pewno komfort, ale kupiony dom też przecież możesz urządzić jak chcesz poza tym, doskonale wiem, jak męcząca może być budowa domu - moja siostra z mężem wzięli kredyt i zaczęli się budować. Wprowadzili się do rodziców na kilka miesięcy, ale prace szły jak krew z nosa. Poza tym opłacenie materiałów i pracowników to tylko część wydatków - średnio raz na tydzień musieli dodatkowo coś załatwiać, jeździli po urzędach, a dodatkowe koszty to nie była kwestia 5/10 tysięcy, ale prawie 100. Także trzeba uważać, bo koszty dodatkowe potrafią dać w kość. Kiedy kupujesz, to możesz wszystko sprawdzić i wiesz na czym stoisz. Jak dla mnie to dużo bezpieczniejsza opcja. bezpieczniejsza i szybsza
Świadomość, że jest się pierwszym właścicielem to na pewno komfort, ale kupiony dom też przecież możesz urządzić jak chcesz poza tym, doskonale wiem, jak męcząca może być budowa domu - moja siostra z mężem wzięli kredyt i zaczęli się budować. Wprowadzili się do rodziców na kilka miesięcy, ale prace szły jak krew z nosa. Poza tym opłacenie materiałów i pracowników to tylko część wydatków - średnio raz na tydzień musieli dodatkowo coś załatwiać, jeździli po urzędach, a dodatkowe koszty to nie była kwestia 5/10 tysięcy, ale prawie 100. Także trzeba uważać, bo koszty dodatkowe potrafią dać w kość. Kiedy kupujesz, to możesz wszystko sprawdzić i wiesz na czym stoisz. Jak dla mnie to dużo bezpieczniejsza opcja. bezpieczniejsza i szybsza
Budowa mostów to najlepszy pretekst do tego, aby nie próbować zasypywać dzielących ludzi przepaści.
- Bartosz_07
Hejka,
całkowicie zgadzam się z przedmówcą dodatkowe koszty zawsze są, a nigdy nie bierze się ich pod uwagę. Obecnie jest w internecie wiele serwisów, gdzie można wystawiać i kupować domy. Sam skorzystałem z takiego serwisu - może też coś znajdziesz? Minimum biurokracji, same konkrety. Może też znajdziesz tutaj coś dla siebie?
całkowicie zgadzam się z przedmówcą dodatkowe koszty zawsze są, a nigdy nie bierze się ich pod uwagę. Obecnie jest w internecie wiele serwisów, gdzie można wystawiać i kupować domy. Sam skorzystałem z takiego serwisu - może też coś znajdziesz? Minimum biurokracji, same konkrety. Może też znajdziesz tutaj coś dla siebie?
"Najpiękniejszych chwil w życiu nie zaplanujesz. One przyjdą same."
Autor tematu musi się trochę określić, bo woj. małopolskie to zarówno Kraków, jak i Olkusz. Różnica cen w tych miastach jest kolosalna. Sami nie wiemy, gdzie dokładnie w Małopolsce chcesz osiąść, więc porady raczej na niewiele się zdadzą. Od siebie dodam, że zakup działki w Krakowie to poważny biznes - trochę to będzie kosztować, ale to w Końcu Kraków. Każdy tutaj chce mieszkać.
Jestem na tym forum nie bez powodu! )
Może sam jeszcze nie wie, gdzie chciałby zamieszkać? A może czeka, na dobrą ofertę? Już przeszedłem etap kupna domu w Małopolsce. Najbardziej spodobało mi się to, że serwisy wszystko upraszczają i można kupować bezpośrednio. Warto rzucić okiem kto wie, może trafi się jakaś perełka Powodzenia w szukaniu, bo chyba już oczywiste jest, że budowa od podstaw nie am sensu, co nie?
Jestem jak kot - zawsze spadam na cztery łapy
- ZosiaSamosia889
Kurcze! Ale szybko odciągnęliście Panią od pomysłu budowy własnego domu! Inna sprawa, że też bym to zrobiła, stawianie domu to długi i uciążliwy proces - zwłaszcza w Polsce. Masa urzędów, masa biurokracji i kolekcjonowania pozwoleń, by na koniec się dowiedzieć, że będzie problem z instalacją wody kupno to zdecydowanie lepszy pomysł - zwłaszcza, jak trafi się jakaś fajna oferta!
To, czego boimy się najbardziej, jest z reguły tym, co właśnie powinniśmy zrobić.
Cześć wszystkim!
Wszyscy są na "NIE" przy pomyśle budowy nowego domu - nawet mąż może rzeczywiście porywałam się z motyką na słońce, a mąż już zaczął poszukiwania na serwisach - chcielibyśmy coś możliwie blisko Krakowa, ale niekoniecznie w samym mieście nie ukrywam, kwestia ceny ma znaczenie!
Wszyscy są na "NIE" przy pomyśle budowy nowego domu - nawet mąż może rzeczywiście porywałam się z motyką na słońce, a mąż już zaczął poszukiwania na serwisach - chcielibyśmy coś możliwie blisko Krakowa, ale niekoniecznie w samym mieście nie ukrywam, kwestia ceny ma znaczenie!
Życia nie należy brać zawsze tak śmiertelnie poważnie, inaczej nie jest godne tego, aby je przeżyć.
Może jakieś miasteczko albo wieś? Ceny są dużo mniejsze, a z samochodem to żaden problem, by dojechać do pracy, czy wybrać się wieczorem na miasto
Życie jest jak pudełko czekoladek - nigdy nie wiesz, co Ci się trafi.