Jakie gniazdka elektryczne do łazienki?
- guzik_ilona
Jakie gniazdka elektryczne do łazienki?
Cześć! Zabieramy się właśnie za generalny remont naszej łazienki (tak, wiem, idealny czas, żeby się remontować ). Zastanawiamy się nad gniazdkami elektrycznymi w łazience, ktoś jakieś porady? Doświadczenia? Chcemy oczywiście, żeby było bezpiecznie i jak najbardziej komfortowo - a i oszczędności nigdy za wiele. Jeśli macie jakieś rady, sprawdzone produkty lub po prostu chcecie podyskutować o tym, jakie gniazda w łazience będą najlepsze - piszcie! Czekam z niecierpliwością na Wasze odpowiedzi!
Uwielbiam koty.
- rude_dude234
Re: Jakie gniazdka elektryczne do łazienki?
Ja może i dużego doświadczenia nie mam w remontach (udało nam się kupić wyremontowane, w dobrym stanie mieszkanie, więc tylko małe poprawki strzelaliśmy), ale ogólnie dużo dobrego słyszałam o bryzgoszczelnych gniazdkach, które podobno powinny być podstawą w łazience. Czy ktoś jest w stanie to potwierdzić?
"Szczęście to jedyna wartość, która się mnoży, jeśli się ją dzieli"
A ja nienawidzę urządzania czy remontowania łazienki - tam nie da się nic ładnego upchnąć, wszystkie gniazda wyglądają tak samo, są tak samo szpetne. No i powiedzcie mi, jak łazienka ma dobrze wyglądać, skoro zawsze coś do tych gniazdek jest popodłączane...
Twój dom może ci zastąpić cały świat. Cały świat nigdy nie zastąpi ci domu - najprawdziwsza prawda!
- rude_dude234
Ale masz problem - to Twoja łazienka i to Ty decydujesz o tym, jak wygląda. Ty sama powinnaś czuć się w niej dobrze i nie patrzeć na to, jak będzie wyglądała w oczach innych - bez przesady. Wydaje mi się, że mieszkanie jest dla nas a nie dla gości. Poza tym w internecie jest spory wybór gniazdek - tych bezpiecznych jak i mniej bezpiecznych, ale o tym, które wybrać to niech lepiej wypowie się osoba, która chociaż orientuje się w temacie.
"Szczęście to jedyna wartość, która się mnoży, jeśli się ją dzieli"
- Bulmowski.Grzegorz
Ehhhh, pamiętam mój remont łazienki i gdybym tylko mógł cofnąć czas od razu zdecydowałbym się na droższe, ale lepsze rozwiązania, bo teraz moja łazienka jest jedną wielką tykającą bombą, coś będę musiał z tym zrobić, tym bardziej, że w domu niedługo pojawi się dziecko
Z tego, co czytałem w internecie, są pewne wytyczne, których należy się trzymać przy montażu instalacji elektrycznej w łazience, zwłaszcza w strefie mokrej (tam, gdzie jest wanna lub prysznic itp.). Mam tu na myśli gniazdka wtykowe bryzgoszczelne - tylko i wyłącznie. No i co najważniejsze - trzeba dokładnie obliczyć sobie ilość potrzebnych gniazdek - ja tego nie zrobiłem i obecnie mam niemały problem, bo muszę odłączyć jeden sprzęt, by podłączyć drugi - nie do zniesienia.
Z tego, co czytałem w internecie, są pewne wytyczne, których należy się trzymać przy montażu instalacji elektrycznej w łazience, zwłaszcza w strefie mokrej (tam, gdzie jest wanna lub prysznic itp.). Mam tu na myśli gniazdka wtykowe bryzgoszczelne - tylko i wyłącznie. No i co najważniejsze - trzeba dokładnie obliczyć sobie ilość potrzebnych gniazdek - ja tego nie zrobiłem i obecnie mam niemały problem, bo muszę odłączyć jeden sprzęt, by podłączyć drugi - nie do zniesienia.
To, co mówię jest najważniejsze!
Myślę, że w większości łazienek w polskich domach instalacja elektryczna nie jest poprowadzona prawidłowo, a dla kobiet zawsze będzie o to jedno gniazdo za mało Takie wnioski wyciągam z obserwacji Teraz do wyboru jest dużo rodzajów gniazdek łazienkowych, więc nie widzę problemu w dopasowaniu ich do stylu łazienki. Są fajne z kolorową klapką lub metalizowaną, albo np. bryzgoszczelne (o których wspomniał Grzesiek) ale modułowe, gdzie ramkę z powodzeniem można sobie wymieniać.
Kto się wszędzie czuje jak w domu, nigdzie nie jest u siebie.
- guzik_ilona
No dobra, już co nieco tam się orientuję, ale nadal nie wiem, gdzie najlepiej rozmieścić takie gniazdka? Albo na jakie firmy zwrócić uwagę? Są producenci lepszych i gorszych gniazdek? Jak ich odróżnić, żeby nie zaliczyć wtopy? Pooooomoooocyy!
Uwielbiam koty.
Myślę, że z powodzeniem możesz iść np. do Castoramy i tam zapytać fachową obsługę o poradę, oni na pewno lepiej Ci doradzą i razem z Tobą zastanowią się nad ilością gniazdek w łazience. Poza tym ja zawsze wolę chodzić do stacjonarnych sklepów - mogę dotknąć, sprawdzić jak chodzi klapka i w ogóle, jakoś tak pewniej się czuję, niż robiąc zakupy przez internet. A co do producentów, nie znam się za bardzo, ale myślę, że nie należy brać tych za "dychę" bo to nic dobrego nie wróży
Kto się wszędzie czuje jak w domu, nigdzie nie jest u siebie.
- Bulmowski.Grzegorz
No poza tym, jeśli sobie wszystko fajnie rozplanujesz to z powodzeniem umieścisz gniazdka jak najbliżej sprzętów, które muszą być podłączone, a i kabli zbytnio nie będzie widać. Myślę, że to spoko rozwiązanie, tym bardziej, że teraz w mieszkaniach liczy się głównie estetyka.
To, co mówię jest najważniejsze!
Trzeba pamiętać także o tym, że urządzenia w łazienkach należy zasilać jednofazowo, żeby nie doszło do jakichś niebezpiecznych sytuacji, w których zagrożone będzie życie lub zdrowie domowników. Bo do czegoś takiego to z pewnością nie można dopuścić.
Jestem jak kot - zawsze spadam na cztery łapy